NOS NieuwsAangepast

NL koopt onbemande vliegtuigen

Het ministerie van Defensie heeft vanaf eind 2016 de beschikking over nieuwe onbemande vliegtuigen. Minister Hennis-Plasschaert meldt aan de Tweede Kamer dat de MQ-9 Reapers bijna overal in de wereld kunnen worden ingezet, 24 uur per dag.

De toestellen kunnen onder meer worden gebruikt om informatie te verzamelen in gebieden waar Nederlandse militairen naartoe zijn gestuurd. Commandanten kunnen zo operaties plannen en bijsturen. De vliegtuigen kunnen ook worden ingezet voor humanitaire hulpverlening en om vluchtelingenstromen in kaart te brengen.

Drugs

In Nederland kunnen de onbemande vliegtuigen bijvoorbeeld worden gebruikt voor hulp bij rampen of voor het opsporen van drugskwekerijen.

Nederland heeft al de beschikking over kleinere onbemande vliegtuigen, maar het nieuwe MALE UAV-systeem heeft een veel groter bereik. Het bestaat uit vier toestellen en apparatuur op de grond. Het wordt gemaakt door het Amerikaanse bedrijf General Atomics Aeronautical Systems.

Leeuwarden

Met de aanschaf is een bedrag gemoeid van maximaal 250 miljoen euro. Het nieuwe systeem wordt gestationeerd in Leeuwarden en zo'n honderd militairen zullen het bedienen.

Deze week sloot Hennis een overeenkomst met zes landen om te gaan samenwerken bij het gebruik van dit soort onbemande vliegtuigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl