NOS NieuwsAangepast

Gevaarlijke bacterie in Brabant

Door onze redacteur gezondheidszorg Rinke van den Brink

In het verpleeghuis De Riethorst in Geertruidenberg is een uitbraak gaande van de gevaarlijke darmbacterie Klebsiella pneumoniae (KPC). Het gaat om varianten die ongevoelig zijn voor de werking van alle antibiotica.

In het Brabantse verpleeghuis zijn vier patiënten getraceerd die de bacterie bij zich hebben.

Het verpleeghuis heeft zich wel gehouden aan de regels die verspreiding van zulke bacteriën moet voorkomen. De Riethorst heeft twee weken geleden een crisisteam ingesteld.

Alarmerend

Vorige week vrijdag publiceerde het European Center for Disease Prevention and Control nog een alarmerend rapport over de toenemende verspreiding van dit soort bacteriën in Europa.

De uitbraak is begonnen met een patiënt die de bacterie in Griekenland heeft opgelopen.

Die patiënt werd in het Amphia Ziekenhuis in Breda opgenomen, na vijf weken op een Griekse intensive care te hebben gelegen. In het Amphia werd de bacterie gevonden. Hoewel de patiënt geïsoleerd verpleegd werd, is toch een tweede patiënt in het ziekenhuis besmet geraakt.

Geïsoleerd

Het Bredase ziekenhuis heeft beide patiënten gemeld bij het zogeheten signaleringsoverleg van het RIVM.

De eerste patiënt werd uit het Amphia overgebracht naar het verpleeghuis, met de waarschuwing dat er KPC in het spel was. In de Riethorst is de patiënt volgens de geldende richtlijnen geïsoleerd.

Twee maanden later vond het Amphia Ziekenhuis opnieuw een KPC bij een patiënt die afkomstig was uit het verpleeghuis. Die patiënt had op dezelfde afdeling gelegen als de eerste patiënt.

Het verpleeghuis heeft toen meer maatregelen genomen om verspreiding van de KPC tegen te gaan. De microbiologen van het Amphia Ziekenhuis hebben daarbij geholpen. Deze week zijn er toch weer twee nieuwe patiënten met de KPC gevonden.

Zorgen

Volgens Jan Kluytmans, hoofd microbiologie in het Amphia Ziekenhuis en hoogleraar aan het VUmc, gaat het in Geertruidenberg om een "bijzonder vervelende bacterie". Kluytmans zegt dat "we voorlopig nog niet klaar zijn met deze uitbraak".

Kluytmans: "Het baart ons zorgen dat de verspreiding van die KPC zo gemakkelijk gaat hoewel we alle maatregelen hebben getroffen die we volgens de richtlijnen moeten nemen."

Tot nu toe heeft geen van de vijf besmette patiënten een infectie opgelopen door de bacterie.

Het verpleeghuis richt op korte termijn op een andere, kleinere locatie een speciale afdeling in waar de patiënten ondanks de isolatiemaatregelen toch op een menswaardige manier verzorgd kunnen worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl