NOS NieuwsAangepast

"Zelfde buffers voor banken EU"

Het is niet goed als Nederlandse banken hogere buffers moeten aanleggen dan andere banken in Europa. Dat zeiden meerdere sprekers op een hoorzitting over de toekomst van het bankwezen in de Tweede Kamer.

"In Europa moeten dezelfde regels gelden, ook wat betreft de buffers", aldus voorzitter Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Concurrentiepositie

De banken vrezen dat de concurrentiepositie van Nederlandse banken in het geding komt, als zij meer geld achter de hand moeten houden dan banken in het buitenland.

Het kabinet wil de buffers verhogen van 3 naar 4 procent. Hierdoor zouden banken gezonder worden. Een aantal politici en wetenschappers vinden dat het percentage verder omhoog moet.

"Levensgevaarlijk"

Banken zeggen steeds dat een verhoging van de buffer de economische groei kan belemmeren, omdat zij dan minder leningen kunnen verstrekken voor bijvoorbeeld de aanschaf van een huis.

Voorzitter Röell van de KAS BANK, die namens de kleine banken sprak, noemde het levensgevaarlijk: "Het klinkt zo makkelijk: een procentje verhogen van 3 naar 4. Ik hoor zelfs mensen spreken over 10 procent. Maar dan denk ik: de gemiddelde temperatuur van het menselijk lichaam is 37 graden. Vier graadjes erbij en je bent dood."

Kredietwaardigheid

Directeur Sijbrand van De Nederlandsche Bank zei dat hij er nu niet voor is om het bufferpercentage verder te verhogen dan het kabinet wil, bijvoorbeeld naar 5 procent. Dat kan alleen in internationaal verband, vindt hij.

De Tweede Kamer hoorde ook een aantal wetenschappers over de kwestie. Een aantal van hen bestreed dat Nederlandse banken een slechtere concurrentiepositie krijgen bij een hoge buffer.

"Het kan ook een voordeel hebben in termen van rating en kredietwaardigheid", zei hoogleraar Kool van de Universiteit van Utrecht. "Een beetje leiding nemen, kan geen kwaad", voegde hij daaraan toe.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl