NOS NieuwsAangepast

Actie Greenpeace bij Shell R'dam

Actievoerders van Greenpeace hebben een levensgroot spandoek met de beeltenis van activiste Faiza Oulahsen opgehangen aan het Shell-gebouw aan het Weena in Rotterdam. Gisteren maakte de Russische rechter bekend dat ze op borgtocht vrij mag komen, net als de machinist van de Arctic Sunrise, Mannes Ubels.

Greenpeace protesteert tegen de samenwerking van Shell met het Russische Gazprom. Shell tekende eerder dit jaar een intentieverklaring met Gazprom voor het zoeken naar olie en gas in Rusland.

Hoogwerker

Greenpeace houdt Gazprom verantwoordelijk voor de vervolging van de 30 actievoerders van het schip Arctic Sunrise. De opvarenden werden in september opgepakt bij een actie in het poolgebied.

Actievoerders beklommen vanochtend vroeg het gebouw in Rotterdam. Ook werd er gebruik van gemaakt van een hoogwerker.

15 bij 15 meter

Het spandoek hangt aan een stalen boog van het gebouw en is zo'n 15 bij 15 meter groot. Op de grond staan dertig demonstranten met de portretten van de Arctic 30.

Shell benadrukt dat er op dit moment geen gezamenlijke activiteiten worden ontplooid met Gazprom en zegt niet actief te zijn in het Russische poolgebied. Ook is Shell niet betrokken bij het platform waar de Arctic Sunrise actie voerde.

Hete brij

Volgens woordvoerder Jelko de Ruijter van Greenpeace draait Shell om de hete brij heen. "Waar het om gaat is dat Shell een vette zakenrelatie ter waarde van miljarden is aangegaan met Gazprom. Wij vinden dat een fatsoenlijk Nederlands bedrijf zich niet moet willen verbinden aan een bedrijf dat mensenrechten schendt."

Vanochtend is contact geweest tussen Shell en Greenpeace over de veiligheid rond de actie. Volgens het bedrijf houdt de politie het in de gaten.

Moeilijk weghalen

Shell noemt het "nog moeilijk" om het spandoek weg te halen. "Greenpeace heeft ook fysiek veel moeite moeten doen om het op te hangen", zegt een woordvoerder van Shell.

Greenpeace voert ook actie bij het WTC. Daar is een duurzaamheidscongres aan de gang. Met de actie wil Greenpeace aanwezige bedrijven die een relatie hebben met Gazprom, wijzen op de handelwijze van het bedrijf. Volgens Greenpeace moeten die bedrijven in ieder geval een signaal aan Gazprom afgeven dat het schenden van mensenrechten onacceptabel is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl