NOS NieuwsAangepast

Amerikaan (85) vast in Noord-Korea

Een hoogbejaarde Amerikaan wordt al bijna vier weken gevangen gehouden in Noord-Korea, zegt zijn familie. De 85-jarige Merrill Newman zou uit het vliegtuig zijn gehaald toen hij na een vakantie wilde terugvliegen.

Newman is een veteraan die in de jaren 50 diende in de Korea-oorlog. Volgens zijn zoon wilde hij het gebied al tientallen jaren nog eens bezoeken. Vorige maand kwam het er eindelijk van.

Op de voorlaatste dag van zijn tiendaagse trip polsten Noord-Koreaanse ambtenaren Newman over zijn verleden in het leger, zegt zijn zoon. Een dag later werd hij uit het vliegtuig geplukt en vastgezet. Zijn reisgenoot Bob Hamrdla, ook een Amerikaan, mocht wel terugvliegen.

Misverstand

"Dit moet een vreselijk misverstand zijn", zegt Hamrdla. "Ik hoop dat de Noord-Koreanen dit zien als een humanitaire kwestie en hem zo snel mogelijk laten terugkeren naar zijn familie."

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de detentie van Newman nog niet bevestigd, maar volgens zijn zoon worden er pogingen gedaan om hem vrij te krijgen.

Kenneth Bae

Newman is niet de enige Amerikaan die vastzit in Noord-Korea. De afgelopen vier jaar zijn er zeker zes Amerikanen vastgezet in het communistische land. Wellicht de bekendste is de missionaris Kenneth Bae, die is veroordeeld tot vijftien jaar dwangarbeid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl