NOS NieuwsAangepast

PvdA past huurvoorstel iets aan

De PvdA heeft haar voorstel om de inkomensgrens voor sociale huur op te trekken iets aangepast.

Niet van 34.000 naar 43.000 maar in ieder geval naar 38.000, zo zei Tweede Kamerlid Monasch woensdagavond in de kamer. Op deze manier hoopt de PvdA meer partijen mee te krijgen,.

ChristenUnie en PvdA kwamen eerder deze week met een plan om sociale huur voor meer mensen mogelijk te maken.

Verhoging inkomensgrens

PvdA en de ChristenUnie zeiden maandag de inkomensgrens voor sociale huurwoningen van 34.000 te willen verhogen tot 43.000 euro.

De grens om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning ligt nu op 34.000 euro. Mensen met een inkomen dat daar net boven zit, kunnen vaak geen betaalbare huurwoning vinden omdat ze aangewezen zijn op de vrije sector. De woonbond wees al eerder op dat probleem.

PvdA-Tweede Kamerlid Monasch zei maandag tegen de NOS dat de huurprijzen in de vrije sector, die vaak rond de 800 euro beginnen, voor mensen die net boven de 34.000 verdienen niet te betalen zijn.

Vraagtekens

Veel partijen in de kamer hebben nog vraagtekens bij het plan. Door het plan aan te passen hoopt de PvdA het alsnog voor elkaar te krijgen.

De PvdA wil nu bovendien dat 20 procent van de sociale woningvoorraad bestemd wordt voor de groepen die tussen de 34.000 en de 38.000 euro per jaar verdienen. De overige huizen blijven dan gereserveerd voor de mensen die minder dan 34.000 euro verdienen.

Wel vraagt de partij aan het kabinet om in Brussel uit te zoeken wat de ruimte is om alsnog naar 43.000 te gaan.

Minister Blok wees het plan gisteren af, hij vindt dat sociale huur voor lage inkomens is en dat er niet met de grenzen geschoven moet worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl