NOS NieuwsAangepast

Fed wil steun binnenkort afbouwen

Het stelsel van Amerikaanse centrale banken, Fed, verwacht dat het economisch herstel in de Verenigde Staten zal doorzetten. Daarom kan "in de komende maanden" worden begonnen met het afbouwen van het stimuleringsbeleid voor de economie.

Dat blijkt uit de notulen die vanavond openbaar zijn gemaakt van een vergadering van het beleidsbepalend comité van de Fed eind oktober. Al eerder werd bekend dat de Fed tijdens die vergadering besloot om het steunprogramma voorlopig te handhaven.

Maandelijks wordt voor 85 miljard euro aan schuldpapier opgekocht. Op die manier krijgen banken meer geld in kas, waarmee ze leningen kunnen verstrekken aan bedrijven en consumenten. Dat leidt weer tot een impuls voor de economie.

Voorwaarden afbouw steun

Tot nu toe heeft de Fed gezegd pas maandelijks minder obligaties op te kopen wanneer er duidelijke verbeteringen op de arbeidsmarkt zichtbaar zijn. Toch blijkt uit de notulen dat ze misschien al eerder beginnen met het afbouwen van de steun.

In de notulen staat namelijk dat er is gesproken over de mogelijkheid om die voorwaarden los te laten wanneer de zorgen over de risico's en kosten van het opkoopprogramma veel groter worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl