NOS SportAangepast

Helpende hand van Anand

Als de Indiër Viswanathan Anand de komende dagen toch nog zijn wereldtitel schaken prolongeert, dan zit er een Nederlands tintje aan dat kampioenschap. Anand wordt tijdens zijn gevecht met de Noorse nummer 1 van de wereld, Magnus Carlsen, namelijk bijgestaan door de Nederlander Eric van Reem. Hij zorgt ervoor dat het Anand in Chennai aan niets ontbreekt.

Van Reem, in gesprek met NOS Langs de Lijn: "Ik regel eigenlijk alles, behalve het schaken zelf. Daarvoor heeft hij zijn secondanten. Op een rustdag als vandaag, laat ik hem vooral met rust. Hij is momenteel heel geconcentreerd op zijn spel. Ik kan wel zeggen: 'ga door' of 'doe dit', maar dat weet hij zelf ook wel."

Van Reem werkt in het dagelijks leven voor de Duitse vliegtuigmaatschappij Lufthansa. Maar voor de tweekamp met Carlsen nam hij speciaal vrij. "Ik begeleid hem nu al een paar jaar. We hebben elkaar eind jaren negentig leren kennen in Wijk aan Zee, bij het schaaktoernooi. Inmiddels ben ik er bij verschillende WK's bij geweest en heb ik het trainingskamp voor dit WK geregeld."

Anand staat in zijn tweekamp met Carlsen met 5-3 achter. De Noor heeft nog 1,5 punt nodig voor de wereldtitel. Heel India hoopt dat Anand de wedstrijd nog kan omdraaien. "Hij is echt een held voor de mensen hier. Als je ze spreekt, dan merk je dat aan alles. Ze verliezen liever zelf een schaakwedstrijd dan dat ze Anand weer een partij zien verliezen. Dat doet fysiek pijn, zeggen ze dan. Iedereen hoopt dus echt op een ommekeer."

Hoe schaakgek India is blijkt wel uit het feit dat de vleugel van het hotel waar Anand slaapt, door zes bewapende mannen moet worden bewaakt. Van Reem: "Anand kan momenteel echt niet over straat. Alles is nieuws. Journalisten staan hier dag en nacht in de lobby. Ze willen alles weten. Hoe hij geslapen heeft, wat hij ontbeten heeft. En wat hij op televisie heeft gekeken. Dat is voor ons Europeanen bijna niet voor te stellen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl