NOS NieuwsAangepast

Nog geen vlag uit bij Greenpeace

Greenpeace verwacht dat de twee gevangen Nederlandse activisten Faiza Oulahsen en Mannes Ubels begin volgende week vrijkomen.

Na betaling van de borgsom van 45.000 euro (2 miljoen roebel) per persoon, moet de Russische justitie eerst met een bevestiging komen. Pas daarna, meestal drie dagen, worden de activisten vrijgelaten, zegt Greenpeace.

Paspoorten

Greenpeace weet nog niet of de vrijgelaten activisten Rusland mogen verlaten. Hun paspoorten zijn ingenomen om ervoor te zorgen dat ze in het land blijven. De milieuorganisatie is blij met de jongste ontwikkelingen, maar hangt pas de vlag uit als iedereen weer veilig thuis is.

Oulahsen en Ubels kregen vandaag van de Russische rechter in Sint-Petersburg te horen dat ze op borgtocht worden vrijgelaten. Ook 16 andere Greenpeaceactivisten komen vrij na betaling van een borgsom van 45.000 euro.

Geld genoeg

Morgen horen de resterende negen gevangen activisten of ze onder dezelfde voorwaarden worden vrijgelaten. Tot nu toe heeft er een te horen gekregen dat hij nog drie maanden langer moet vastzitten in Sint-Petersburg.

Greenpeace International heeft voldoende geld om iedereen vrij te kopen. Een speciaal team staat alle activisten in de Russische stad bij. De begeleiders zorgen onder meer voor een hotel, eten en dat iedereen naar huis kan bellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl