NOS NieuwsAangepast

Pensioenoverleg in cruciale fase

De pensioenonderhandelingen tussen de coalitie en oppositie zijn in een cruciale fase gekomen. Dat bevestigen verschillende Haagse bronnen.

Minister Dijsselbloem zit sinds twee weken om de tafel met VVD, PvdA en D66, ChristenUnie, SGP, CDA en GroenLinks. Dat was nodig omdat de pensioenplannen van het kabinet te weinig steun kregen in de Eerste Kamer.

CDA en GroenLinks

De onderhandelingen zouden vanmiddag verder gaan, maar zijn wegens ziekte van één van de onderhandelaars uitgesteld. Het kan zijn dat er pas volgende week weer wordt gesproken.

Volgens Haagse bronnen zal dan snel duidelijk worden of alle partijen een akkoord willen sluiten of dat er nog partijen afhaken.

Onlangs sloot het kabinet een herfstakkoord met D66 en de twee kleine christelijke partijen over de begroting voor 2014. CDA en GroenLinks haakten toen af. Sommige bronnen houden er rekening mee dat één van deze twee partijen nu ook zullen afvallen.

Zzp'ers

Het kabinet wil door wijzigingen in het pensioenstelsel 3 miljard bezuinigen. Over welke aanpassingen er nu wordt onderhandeld, is niet duidelijk.

Het versoberen of schrappen van het nabestaandenpensioen is van de baan. Het stuitte op verzet van in elk geval de ChristenUnie en de SGP.

Onderwerpen die mogelijk nog wel op tafel iiggen zijn een versnelde opzet van een pensioenfonds voor zzp'ers en een verlaging van het bedrag waarover belastingvrij voor het pensioen kan worden gespaard.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl