NOS NieuwsAangepast

900 banen weg bij Philadelphia

Bij Philadelphia Zorg verdwijnen de komende twee jaar 900 banen. Dat is bekendgemaakt aan de 7600 medewerkers van de zorginstelling. Gedwongen ontslagen kunnen niet worden uitgesloten, zegt bestuursvoorzitter Greet Prins.

Philadelphia doet in het hele land aan gehandicaptenzorg. Over het aantal gedwongen ontslagen is nog geen duidelijkheid. "Een deel is op te vangen door natuurlijk verloop en doordat mensen vrijwillig weggaan", zegt Prins.

Vooruitzichten

Volgens Philadelphia Zorg is de inkrimping noodzakelijk vanwege de bezuinigingen op de AWBZ. Mede daardoor loopt de instelling de komende jaren 40 miljoen euro mis.

Bestuursvoorzitter Prins zegt dat het door die vooruitzichten noodzakelijk is om banen te schrappen. "Afwachten zou de toekomst van onze zorg echt op het spel zetten."

Philadelphia wil de komende jaren meer werken met vrijwilligers. Als voorbeeld geeft Prins dat er nu twee betaalde begeleiders bij het eten helpen. Dat moet straks één betaalde en één vrijwillige medewerker worden.

Mokerslag

Zorgvakbond Abvakabo FNV spreekt van een mokerslag en noemt de bezuiniging onacceptabel.

Philadelphia is volgens de vakbond bezig met voorsorteren, omdat het grootste deel van de bezuiniging op de gehandicaptenzorg pas in 2015 ingaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl