NOS SportAangepast

Olympische hoop voor honkbal

Het is niet uitgesloten dat honkbal en softbal in 2020 op het olympisch programma terugkeren.

"Daar zal over gesproken worden," liet IOC-voorzitter Thomas Bach zich ontvallen tijdens een persconferentie. "Eerst in december in het Uitvoerend Comité en daarna tijdens de algemene vergadering van het IOC in Sotsji."

Honkbal en softbal verloren hun olympische status na de Spelen van 2008 in Peking. Een poging om het verloren terrein te heroveren mislukte. Afgelopen september verkoos het IOC, dat bijeen was gekomen in Buenos Aires, worstelen boven honkbal, softbal en squash tijdens de Spelen van 2020 en 2024.

Flexibiliteit

Tijdens dat IOC-congres in Argentinië kreeg Tokio de organisatie van de Zomerspelen van 2020 toebedeeld en dat deed de roep om honkbal en softbal weer oplaaien. Beide sporten zijn zeer populair in Japan.

"Ik sta open voor meer flexibiliteit wat het olympisch programma betreft", zei Bach, die in september werd gekozen tot IOC-voorzitter als opvolger van Jacques Rogge. "Maar we moeten even afwachten hoe mijn collega's bij het IOC daar over denken."

De Nederlandse honkbalballers waren van de partij op de Olympische Spelen van 1996 (vijfde plaats), 2000 (vijfde), 2004 (zesde) en 2008 (zevende). De Nederlandse softbalsters speelden mee in 1996 (zevende) en 2008 (achtste).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl