NOS NieuwsAangepast

Iran houdt vast aan kernprogramma

Irans hoogste leider, ayatollah Khamenei, heeft gezegd dat Iran "geen millimeter zal wijken" van zijn nucleaire programma. Khamenei hield een toespraak op de dag dat Iran een nieuwe ronde van internationaal overleg ingaat in Genève over dat programma.

Khamenei zei dat hij zich niet direct zal bemoeien met de besprekingen in Genève, maar dat hij de Iraanse onderhandelaars wel te verstaan heeft gegeven op welke punten ze geen concessies mogen doen. De rode lijnen zijn duidelijk gemaakt, verklaarde hij.

Waarschuwing

De leider van Iran viel in zijn toespraak uit naar Frankrijk, dat volgens hem buigt voor de Verenigde Staten en knielt voor het regime in Israël. Hij waarschuwde dat Iran "agressors in het gezicht zal slaan op een manier die hen lang zal heugen". Namen noemde Khamenei in dit verband niet.

Economische sancties zullen Iran niet concessies dwingen, zei Khamenei. Hij veroordeelde de Amerikaanse dreigementen aan het adres van Iran, maar hij zei ook dat Iran geen vijandschap voelt jegens de Verenigde Staten en vriendschappelijke betrekkingen met de Amerikanen wil onderhouden.

Akkoord was dichtbij

Twee weken geleden waren Iran en de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad plus Duitsland dicht bij een akkoord over het nucleaire programma van Iran. Volgens de Amerikaanse minister Kerry was Iran daar op dat moment nog niet aan toe. President Obama heeft het Congres gevraagd in afwachting van het nieuwe overleg geen nieuwe sancties aan Iran op te leggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl