NOS NieuwsAangepast

"Huizen bevingregio minder waard"

De waarde van woningen in Groningen daalt door de aardbevingen die zijn veroorzaakt door de gaswinning. Dat stelt de Stichting Waardevermindering door Aardbevingen Groningen op basis van voorlopig onderzoek.

Volgens de stichting is de waarde van vastgoed in sommige gevallen met dertig procent gedaald, los van de eventuele schade.

De stichting is opgericht door De Haan Advocaten. Dat kantoor werd vorig jaar door drie woningcorporaties gevraagd of de NAM of het ministerie van Economische Zaken aansprakelijk kan worden gesteld voor de waardedaling van huizen in Groningen. Toen dat in het nieuws kwam, meldden zich ook zo'n 230 particuliere huizenbezitters.

Onveilig gevoel

Volgens advocaat Pieter Huitema wil een groot deel van de mensen die hun huis in het aardbevingsgebied te koop hebben staan weg uit die regio. Uit de enquête onder huizenverkopers blijkt dat zestig procent van de mensen zich onveilig voelt in zijn eigen huis.

Een inwoonster van Oosternieland zei in het Radio 1 Journaal dat ze graag wil verhuizen: "Maar ons huis is onverkoopbaar. We willen het huis natuurlijk niet voor een habbekrats verkopen, want we hebben er heel veel werk, tijd en geld in zitten. Bovendien is het huis ons pensioen."

"Geen daling"

Minister Kamp van Economische Zaken schreef in augustus nog aan de Tweede Kamer dat de waardedaling van huizen niet significant afwijkt van die in andere delen in het land. De waardedaling zou vooral zijn veroorzaakt door de crisis op de huizenmarkt.

Kamp laat wel elk kwartaal onderzoek doen. In een brief aan de Tweede Kamer schreef hij: "Indien er wel aantoonbaar sprake is van waardedaling als gevolg van gaswinning en aardbevingen, komt dit onder nader te bepalen voorwaarden in aanmerking voor schadeloosstelling."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl