NOS NieuwsAangepast

Meer macht voor president Maduro

De Venezolaanse president Maduro mag de komende twaalf maanden per decreet regeren. Het parlement heeft hem de macht gegeven om beslissingen te nemen zonder dat hij het Congres hoeft te raadplegen. Dat besluit is genomen juist in de week dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima een bezoek brengen aan Venezuela.

Het parlement hoopt dat Maduro de economische crisis in Venezuela kan bezweren. Die wordt met de dag erger. Er zijn voedseltekorten, geregeld valt de stroom uit en de inflatie is rond de 54 procent.

Oppositie

Maduro zei na het tekenen van de wet dat hij de prijzen laag gaat houden en de economische crisis zal aanpakken. Ook wil hij corruptie tegengaan.

Niet iedereen is gerust op de extra bevoegdheden die de president heeft gekregen. Critici vrezen dat Maduro de macht zal gebruiken tegen de oppositie.

Chávez

Oud-president Chávez regeerde ook een aantal keer per decreet. Tijdens zijn veertien jaar durende regeerperiode kreeg hij vier keer meer macht.

Chávez had wel veel meer steun van de Venozolanen dan Maduro. Die won de verkiezingen met een minimale marge. De verkiezingsoverwinning is nooit door de oppositie erkend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl