NOS SportAangepast

Maugeri weg bij waterpolovrouwen

Mauro Maugeri is ontslagen als bondscoach van de waterpolovrouwen. De resultaten van de damesploeg vallen al geruime tijd tegen. De zwembond heeft er geen vertrouwen in dat daar onder de Italiaan nog verandering in zal komen.

Maugeri wordt versneld opgevolgd door zijn assistent Arno Havenga, die aanvankelijk pas in de zomer van 2014 het roer zou overnemen.

Maugeri trad in dienst na de Olympische Spelen van 2008 in Peking. Daar veroverden de Oranje-dames onder bondscoach Robin van Galen verrassend goud. In de jaren die volgden, kon Maugeri dat succes geen vervolg geven. De grootste teleurstelling was de mislukte kwalificatie voor de Olympische Spelen van Londen.

De zwembond stelt dat ook de selectie het vertrouwen in Maugeri kwijt was. Volgens de ploeg is er vooral op mentaal gebied veel winst te boeken. Door nu in te grijpen, hoopt de bond tijdig de juiste weg richting de Spelen van 2016 ingeslagen te hebben.

Maugeri was voor zijn functie bij de KNZB in dienst bij de Italiaanse zwembond. Het nu ontbonden contract liep tot augustus 2014.

Yasemin Smit: tijd voor vernieuwing

Aanvoerster Yasemin Smit hoorde vanochtend van het ontslag. "Alleen het tijdstip komt als een verrassing, maar het ontslag zelf niet. We hebben verschillende evaluaties gehad en de samenwerking met Maugeri is natuurlijk ook besproken." Volgens Smit vinden de meeste speelsters het tijd voor een nieuwe stap. "We hebben meer dan vier jaar met hem samengewerkt en nu is het tijd voor vernieuwing."

Al is Smit de enige die zolang met Maugeri heeft gewerkt. Toch vinden ook de nieuwe gezichten dat er iets moet veranderen, zegt de aanvoerster: "Ook meiden die pas een half jaar bij de ploeg zitten voelen aan dat de groep iets nieuws nodig heeft. Dat is ook goed voor hun eigen ontwikkeling."

Met Arno Havenga als nieuwe bondscoach krijgen de waterpolovrouwen niet een compleet nieuw gezicht voor zich. Havenga was tijdens de Spelen van 2008 al teammanager en onder Maugeri assistent-bondscoach. "Het hoeft ook niet opeens 180 graden anders. In topsport gaat het soms om hele kleine dingen", zegt Smit.

Geen terugkeer Iefke van Belkum

Voor voormalig topspeelster Iefke van Belkum is het ontslag van Maugeri geen reden om terug te keren bij de nationale ploeg. Ze stopte in augustus van dit jaar, uit onvrede met het beleid van de zwembond. Maugeri ontslaan neemt die onvrede niet weg: "Het verbaast me dat hij is ontslagen. Het team verliest hiermee een goeie ervaren coach. Ik ben altijd tevreden over Maugeri geweest en heb veel van hem geleerd. Geen idee wat de zwembond met dit ontslag wil bereiken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl