NOS NieuwsAangepast

SHO "overweldigd", actie gaat door

"Het is overweldigend dat zo veel mensen in Nederland een gift hebben gedaan en in actie zijn gekomen voor de mensen in de Filipijnen." Dat zei actievoorzitter Henri van Eeghen van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) in een eerste reactie op de landelijke inzameling voor de slachtoffers van de orkaan Haiyan.

Volgens Van Eeghen is er ruim 54.000 keer gebeld naar het telefoonpanel dat de donaties verwerkte. Ook hebben ruim 2,1 miljoen mensen getwitterd over de actie. De actievoorzitter spreekt van "een inspirerende, creatieve en ook spannende dag".

18,5 miljoen euro

De actie van de SHO heeft tot nu toe ruim 18,5 miljoen euro opgebracht. Het bedrag kan nog verder oplopen, omdat het gironummer nog open blijft en sommige inzamelingsacties nog lopen.

Het geld gaat naar CARE Nederland, Cordaid Mensen in Nood, ICCO, Kerk in Actie, het Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Save the Children, Terre des Hommes, Unicef en World Vision. Stichting Vluchteling, ook onderdeel van de SHO, hoeft geen geld, omdat de organisatie niet actief is in de Filipijnen.

Niet in top-10

Met de opbrengst van tot nu toe 18,5 miljoen euro komt de hulpactie voor de Filipijnen niet in de top-10 van acties van de SHO die het meest opbrachten. Boven aan die lijst staat vrijwel onaantastbaar de hulpactie na de aardbeving en tsunami van 2004. Die inzameling bracht 208,3 miljoen euro op.

De actie na de aardbeving in Haïti bracht in 2010 111 miljoen euro op. In 1999 werd een hulpactie gehouden na de burgeroorlog in Kosovo. Daarvan was de opbrengst 52 miljoen euro.

Ook geld uit Europa

De Europese Unie heeft tot nu toe 20 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de Filipijnen. Ook coördineert de EU de hulp die lidstaten hebben aangeboden. Dat is bij elkaar zo'n 400 miljoen euro aan levensmiddelen en medicijnen.

Internationale hulporganisaties houden rekening met een langdurige hulpoperatie in de Filipijnen. "We zullen er zo lang blijven als nodig is. En dat zal door de ongelooflijke omvang van deze ramp lang zijn", zei de EU-commissaris voor humanitaire hulp, Kristalina Georgiewa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl