NOS NieuwsAangepast

Opbrengst Filipijnen ruim 18 miljoen

De nationale actie voor de Filipijnen heeft tot nog toe 18,5 miljoen euro opgebracht. Dat bleek toen aan het slot van de televisie-uitzending de eindstand van de actie bekend werd gemaakt.

De hele dag hebben de Samenwerkende Hulporganisaties, de Publieke Omroep, RTL en SBS geld opgehaald voor de slachtoffers van de orkaan. Voor het doel is giro 555 opengesteld. Het sluitstuk van de actie was een televisie-uitzending op de publieke en commerciële zenders.

Beeld en Geluid

Mensen kwamen naar het gebouw van Beeld en Geluid in Hilversum, waar ze in contanten of met een cheque doneerden voor de Filipijnen. Toen de tv-actie 's ochtends begon, stond de teller op bijna 8 miljoen euro. Gedurende de dag werd dat bedrag meer dan verdubbeld.

Minister Ploumen heeft bekendgemaakt dat de regering nog eens 4 miljoen euro beschikbaar stelt voor de hulpverlening op de Filipijnen. Kort na de ramp trok de regering al 2 miljoen uit.

"Overweldigend"

Actievoorzitter van de Samenwerkende Hulporganisaties Henri van Eeghen is tevreden met de opbrengst. "Ik ben hier erg dankbaar voor. Het is overweldigend dat zoveel mensen in Nederland een gift hebben gedaan en in actie zijn gekomen voor de mensen op de Filipijnen."

Volgens Van Eeghen is er ruim 54.000 keer gebeld naar het panel dat de donaties verwerkte. Ruim 2,1 miljoen mensen hebben getwitterd over de actie. Van Eeghen noemt vandaag "een inspirerende, creatieve en ook spannende dag".

Giro 555 blijft open

Het totaalbedrag kan nog verder oplopen, omdat giro 555 voorlopig nog openblijft en sommige inzamelingsacties nog lopen.

De opbrengsten op giro 555 waren de afgelopen jaren wisselend. Het meeste geld werd opgehaald bij de actie voor de tsunami in Azië in 2004: 208,3 miljoen euro.

Filipijnse ambassade

De Filipijnse ambassade in Den Haag heeft op haar website laten weten dat ze diep geroerd is door de actie van Giro 555. Alle deelnemers en donateurs worden bedankt voor de steun.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl