NOS NieuwsAangepast

Ook Duitsland krijgt minimumloon

Bij de kabinetsformatie in Duitsland zijn de onderhandelaars van CDU/CSU en SPD het eens over de invoering van een wettelijk minimumloon. Daarmee is een belangrijk struikelblok in de onderhandelingen tussen christen-democraten en sociaal-democraten opgelost.

CDU/CSU was geen voorstander van een minimumloon omdat de invoering vooral in het oosten van Duitsland tot verlies aan arbeidsplaatsen kan leiden. Voor de SPD is de invoering een van de belangrijkste eisen voor regeringsdeelname.

Over de hoogte van het minimumloon en het moment van invoering zijn de onderhandelaars het nog niet eens. De SPD eist een bedrag van 8,50 euro per uur in heel Duitsland.

De christen-democraten willen met de invoering wachten tot 2016.

Pensioenen

De onderhandelaars zijn het ook eens over pensioenen voor moeders die hun kinderen in hun eentje hebben opgevoed en pensioenen voor mensen die altijd weinig hebben verdiend.

Voorwaarde is wel dat er geld wordt gevonden om deze pensioenregelingen te financieren.

Er is ook overeenstemming over de instelling van een wettelijk quotum voor vrouwen in raden van commissarissen. Op termijn moet 30 procent van de commissarissen bij beursgenoteerde bedrijven vrouw zijn.

Adoptierechten homoseksuelen

Over zaken als adoptierecht voor homoseksuelen en financiering van ziekenfondsen is nog geen overeenstemming bereikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl