NOS VoetbalAangepast

Fransen bereid te sterven op veld

Frankrijk haalde vier jaar geleden op het nippertje het WK voetbal dankzij de beruchte handsbal van Thierry Henry. Ook nu lijken de Haantjes een stunt nodig te hebben om volgend jaar naar de mondiale eindronde in Brazilië te mogen afreizen.

De wereldkampioen van 1998 zal hoe dan ook dinsdag in het Stade de France in Parijs tot het uiterste moeten gaan. Frankrijk verloor vrijdag het eerste duel met het stugge Oekraïne in de play-off met 2-0.

"Wij zijn vastbesloten om de teleurstelling om te zetten in positieve energie", kijkt spits Olivier Giroud nog even terug op de zeperd in Kiev. "Er zullen dinsdag 64 miljoen Fransen achter ons staan. Het is een zaak van eer, van trots. Ik kan me geen WK zonder Frankrijk voorstellen."

Frankrijk ontbrak in 1994 (Verenigde Staten) voor het laatst op een WK. Vier jaar geleden profiteerde de ploeg in eigen huis in het beslissende play-off-duel met Ierland van een blunder van scheidsrechter Martin Hansson. De Zweed zag in de verlenging over het hoofd dat Henry de bal met de hand meenam, waarna William Gallas voor de cruciale 1-1 kon zorgen.

Debacle

Het met hangen en wurgen bereikte eindtoernooi liep vervolgens uit op een debacle. De toenmalige bondscoach Raymond Domenech kreeg te maken met een muitende selectie. Na slechts één punt te hebben gesprokkeld uit drie groepswedstrijden was het evenement al weer voorbij voor de vicewereldkampioen van 2006.

Onder Laurent Blanc haalde Frankrijk de kwartfinales op het EK van 2012, maar nu dreigt opnieuw een zwart hoofdstuk in de Franse voetbalgeschiedenis. Didier Deschamps heeft de selectie flink verjongd, maar beschikt met Franck Ribéry, Karim Benzema, Patrice Evra, Samir Nasri en Giroud nog altijd over Europese topspelers.

Ware gezicht

Ribéry, de beste voetballer van afgelopen seizoen in Europa, beseft dat 'Les Bleus' het aan hun stand verplicht zijn om naar Brazilië te gaan. "We gaan er alles aan doen om verandering te brengen in deze situatie", klinkt de vedette van Bayern München strijdvaardig. "We willen ons ware gezicht laten zien, maar hebben wel de steun van al onze supporters nodig."

"We willen sterven op het veld om naar het WK te gaan", doet Giroud er nog een schepje bovenop. "Dat zijn grote woorden, maar we willen alle Fransen echt laten zien dat we heel trots zijn dat we voor de nationale ploeg spelen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl