NOS SportAangepast

Carlsen stap dichter bij wereldtitel

De Noorse schaker Magnus Carlsen is weer een stapje dichter bij de wereldtitel gekomen. Zijn zevende partij tegen titelverdediger Viswanathan Anand uit India eindigde in remise, waardoor Carlsen nog slechts twee punten verwijderd is van de eindzege.

De stand in de tweekamp in Chennai is 4,5-2,5; degene die als eerste 6,5 punt heeft, mag zich de wereldkampioen noemen.

Door de bordwissel halverwege de match had Anand opnieuw de witte stukken. Dat kleine voordeel wist de Indiër in een Spaanse partij niet uit te buiten. De eerste vier zetten waren identiek aan die van de zesde partij. Anand speelde nu 5.Ld2, maar ook dat bleek een doodlopende weg.

Bloedeloos

Anand gaf snel zijn loperpaar op in ruil voor een zwarte dubbelpion op de c-lijn, een variant die hij eerder dit jaar in Noorwegen uitteste op Sergej Karjakin. Carlsen week echter af op de zesde zet, waarmee hij met zijn lichte loper Anands koning vastpinde. De titelhouder stond vervolgens al snel een massale afruil toe, waarna er een bloedeloos eindspel zonder perspectief resteerde.

Zetherhaling

Na amper twee uur en 32 zetten moest Anand berusten in een remise door zetherhaling. De Indiër zal nu twee van de resterende vijf partijen moeten winnen om nog een barrage af te dwingen. De tweekamp gaat dinsdag verder met de achtste partij, waarna de schakers woensdag even rust krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl