NOS NieuwsAangepast

Klokkenluider Bos niet vervolgd

Het Openbaar Ministerie heeft het gerechtshof in Amsterdam verzocht de vervolging tegen Ad Bos, de klokkenluider van de bouwfraude-affaire, te stoppen.

Het OM ziet geen reden om Bos verder te vervolgen omdat de zaak al zo lang loopt. Daarnaast is het maatschappelijk belang van klokkenluiders veranderd en groter geworden. De juridische strijd duurt inmiddels twaalf jaar.

Affaire

Bos, die bij de zitting aanwezig was, was zichtbaar geëmotioneerd en nam ook nog het woord: 'Ik was naïef omdat ik het volste vertrouwen had dat de staat mij en mijn gezin zou beschermen tegen machtsblokken zoals de bouw. Het was een nachtmerrie, ik denk dat ik niet hoef uit te leggen dat het een aanslag is geweest en nog steeds is op mijn gezondheid en die van mijn vrouw.'

Over twee weken doet de rechter uitspraak.

De affaire begint In 2001 wanneer Ad Bos zijn verhaal doet in Zembla. Hij laat een schaduwboekhouding zien van het bedrijf Koop Tjuchem, waar hij technisch directeur was. Hierin is te zien hoe bouwbedrijven verboden prijsafspraken maken, en zo de prijzen kunstmatig hoog houden.

Persona non grata

Een miljardenfraude, zo blijkt. Na de uitzending overhandigt Bos de schaduwboekhouding aan justitie. Naar aanleiding van deze kwestie wordt een parlementaire enquête ingesteld.

Op 22 augustus 2002 gaat de parlementaire enquête van start. Bos zelf wordt ook gehoord. Bos komt, door zijn rol als klokkenluider, niet meer aan een baan; in de bouwwereld wordt hij persona non grata. Hij ontvangt geen schadevergoeding voor zijn klokkenluiden en moet zijn huis in Limmen te koop zetten.

Daarnaast wordt hij in de bouwfraude ook aangewezen als verdachte. Hij wordt beschuldigd van betrokkenheid bij omkoping van ambtenaren.

Niet-ontvankelijk

Op 11 februari 2005 wordt Bos veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf, voor het omkopen van een ambtenaar. De rechter verklaart Bos schuldig, maar legt hem gezien zijn rol als klokkenluider geen straf op. Bos gaat in hoger beroep en stelt onschuldig te zijn.

Het Openbaar Ministerie gaat daarop in hoger beroep, waarin het uiteindelijk door het gerechtshof in Den Haag niet-ontvankelijk wordt verklaard.

Het Openbaar Ministerie gaat vervolgens in cassatie bij de hoogste instantie, de Hoge Raad. Die beslist in juli 2010 dat Bos vervolgd mag worden. De Raad vernietigt de uitspraak van het hof. Daarom moet een ander gerechtshof, in Amsterdam, zich nu buigen over de vraag: moet Bos in hoger beroep terechtstaan?

Misbruik van rol

Het Amsterdamse gerechtshof is duidelijk: de feiten die Bos worden verweten zijn niet verjaard, zoals zijn advocaat Korvinus eerder in een zitting aangeeft. Nieuwe regelgeving maakt het mogelijk Bos toch te vervolgen.

Maar belangrijker: het gerechtshof wil meer onderzoek om tot een einduitspraak te kunnen komen. Het Hof wil getuigen horen om beter te kunnen beoordelen wat de rol van Bos is geweest. Of er inderdaad misbruik is gemaakt van zijn rol als klokkenluider en of hij te laat op zijn zwijgrecht is gewezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl