NOS NieuwsAangepast

Syrische rebellenleider omgekomen

De Syrische opstandelingengroepering Al Tawheed meldt dat haar leider is omgekomen. Al Tawheed is de belangrijkste verzetsgroep in de grootste stad van Syrië, Aleppo.

De leider, Abdul-Qadir Saleh, raakte vorige week gewond bij een bombardement van het regeringsleger. Hij overleed afgelopen nacht aan zijn verwondingen in een ziekenhuis in Turkije, aldus een woordvoerder.

De dood van Saleh is een nieuwe tegenslag voor het gewapend verzet. De afgelopen tijd heeft het regeringsleger terrein gewonnen, onder meer bij Aleppo en de hoofdstad Damascus.

Afsplitsing

Al Tawheed is een van de bekendste en sterkste rebellengroepen van Syrië. De brigade telt naar schatting zo'n 10.000 strijders.

De brigade behoorde lange tijd tot het Vrije Syrische Leger. In september splitste Al Tawheed zich af om op te gaan in een coalitie van islamitische opstandelingengroepen. Ook een groepering die banden heeft met al-Qaida zit in die coalitie.

De rebellen van Al Tawheed slaagden er vorig jaar onder leiding van Saleh in om grote delen van Aleppo te veroveren op het leger.

Volgens een woordvoerder van Al Tawheed is er al een opvolger voor Saleh.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl