NOS NieuwsAangepast

Mogelijk antigif tegen botulisme

Wetenschappers van de Universiteit Utrecht hebben samen met een Zwitsers instituut een stof ontwikkeld die beschermt tegen het zeer giftige botulinetoxine. De wetenschappers ontwikkelden een stof die voorkomt dat botulinetoxine wordt opgenomen in zenuwcellen.

De onderzoeksresultaten worden gepubliceerd in het toonaangevende tijdschrift Nature.

Botulinetoxine, ook bekend als botox, is een van de giftigste stoffen. Het veroorzaakt botulisme, een zeldzame verlammende ziekte waaraan vooral watervogels en vissen sterven.

Preventief

Het antigif dat nu is ontwikkeld, leidt volgens de wetenschappers mogelijk tot een middel tegen botulisme. Ook zou de antistof kunnen worden doorontwikkeld tot een middel om mensen preventief te beschermen tegen biologische wapens waar het gif in zit; zo'n 15 nanogram botulinetoxine is voor de mens al dodelijk.

De antistof zou volgens de wetenschappers ook kunnen worden gebruikt om bestaande medische en cosmetische toepassingen van botulinetoxine te verbeteren. Het middel wordt al in kleine hoeveelheden gebruikt om bijvoorbeeld rimpels en spierspasmen te verminderen. Botulinetoxine verlamt de zenuwen die de spieren aansturen, die daardoor verslappen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl