NOS NieuwsAangepast

Noodweer in Midwesten VS

53 miljoen mensen in het Midwesten van de VS zetten zich schrap voor "zeer gevaarlijk" noodweer. Het weerbureau van de Amerikaanse overheid waarschuwt inwoners van het risicogebied: "Het begint pas net. Zorg dat je er klaar voor bent." Voor tien staten voorspellen meteorologen zeer harde stormen en onweer.

Door Illinois en Kentucky hebben al een paar tornado's geraasd. In het plaatsje Washington in Illinois zijn meerdere gebouwen vernield. "Ik liep naar buiten en hoorde het aankomen", zei een inwoner van Washington tegen persbureau AP. "Mijn dochter was al in de kelder, dus ik ben naar haar toe gerend, heb haar mee gegrist, en we hebben ons in de wasruimte schuilgehouden. Plotseling zag ik daglicht vanaf de trap komen en was mijn huis weg. De hele buurt is weg, alleen de muur van mijn haard staat nog."

In een supermarkt in Washington hebben klanten en medewerkers zich tijdens de storm in een grote vriezer schuilgehouden, meldt een lokaal tv-station. Het mobiele telefoonverkeer hapert, en het is moeilijk om informatie te krijgen. Op foto's is te zien dat er van sommige gebouwen niet veel meer over is.

Ongewoon warm

In Chicago, de grootste stad van Illinois is het luchtverkeer gestaakt. Vooral delen van Illinois, Indiana, het zuiden van Michigan en het westen van Ohio worden gewaarschuwd. In de Verenigde Staten hebben de autoriteiten gewaarschuwd voor noodweer in het Midwesten. Tien staten die samen 53 miljoen inwoners hebben worden bedreigd door zware stormen en wervelwinden.

In deze tijd van het jaar zijn zware stormen in de VS ongewoon omdat de lucht niet warm genoeg is om ze tot ontwikkeling te laten komen. Het is in het Midwesten nu echter ongewoon warm voor de tijd van het jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl