NOS NieuwsAangepast

Aanklacht hoogverraad Musharraf

De Pakistaanse regering wil oud-president Musharraf laten vervolgen voor hoogverraad. De regering wil dat hij voor het hooggerechtshof verschijnt omdat hij in 2007 tijdens volksprotesten de noodtoestand afkondigde en de grondwet opschortte.

De regering kondigde eerder dit jaar al aan dat ze de oud-president wilde laten vervolgen voor hoogverraad, maar toen was er nog geen officieel verzoek geformuleerd voor het hooggerechtshof. Nu is dat verzoek klaar. Het wordt waarschijnlijk morgen ingediend.

Als Musharraf wordt veroordeeld voor hoogverraad, dan kan hij de doodstraf krijgen of levenslang.

Rechtszaken

Er lopen al rechtszaken tegen de oud-legerleider. Zo wordt hij vervolgd voor zijn rol bij de belegering van een moskee in Islamabad, waarbij meer dan honderd doden vielen.

Ook moet hij terechtstaan voor betrokkenheid bij de moord op premier Bhutto, de moord op een stamleider in Beloetsjistan en een poging om de leden van het hooggerechtshof te ontslaan.

Verder zou hij betrokken zijn geweest bij de moord op een radicale geestelijke en bij het vastzetten van rechters. In al die zaken is hij op borgtocht vrijgelaten.

Verkiezingen

Musharraf pleegde in 1999 als legerleider een staatsgreep in Pakistan. Hij was tot de zomer van 2008 president en trad terug na massale protesten. Hij vertrok naar het buitenland, maar kwam begin dit jaar terug om mee te doen aan de verkiezingen van mei. Vlak daarna werd hij gearresteerd. Hij is op borgtocht vrijgelaten, maar mag het land niet verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl