NOS NieuwsAangepast

Opnieuw gevechten in Libië

In buitenwijken van de Libische hoofdstad Tripoli zijn opnieuw gevechten uitgebroken tussen rivaliserende militieleden. De gevechten volgen op de geweldsexplosie van gisteren, waarbij meer dan veertig mensen omkwamen en honderden gewond raakten.

Leden van een militie uit de stad Misrata zouden zijn opgerukt naar Tripoli. Ze zijn in gevecht geraakt met lokale militieleden. Misrata ligt zo'n tweehonderd kilometer ten oosten van Tripoli.

Nieuwe gevechten

Gisteren liep het in Tripoli uit de hand toen demonstranten richting het hoofdkantoor van de militie uit Misrata liepen. Ze eisten het vertrek van de strijders uit de hoofdstad. Toen de betogers in de buurt kwamen, openden militieleden in burger het vuur.

Sommige betogers gingen daarop wapens halen en het kwam tot nieuwe gevechten bij het hoofdkantoor van de militie. Verschillende gebouwen werden in brand gestoken.

Nauwelijks vat

Premier Ali Zeidan deed vandaag een oproep aan alle partijen om kalm te blijven. Ook waarschuwde hij dat geen milities van buiten Tripoli naar de hoofdstad moeten komen. Regeringsgezinde milities hebben in de stad barricades opgeworpen.

De Libische regering heeft nauwelijks vat op de vele gewapende strijders in het land. Vorige maand werd de premier ontvoerd en urenlang vastgehouden.

Nog geen grondwet

Libië heeft twee jaar na de val van kolonel Kadhafi nog geen grondwet. In het parlement woedt een heftige strijd tussen seculiere en islamitische fracties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl