NOS SportAangepast

Fraser-Pryce dreigt met staking

Een van de vooraanstaande Jamaicaanse atleten, Shelly-Ann Fraser-Pryce, heeft een staking aangekondigd indien de atleten uit haar land niet beter worden beschermd tegen de recente dopinggeruchten. Om haar bezwaar kracht bij te zetten, is ze zelfs bereid zich terug te trekken van internationale wedstrijden.

De wereldkampioene op de 100 meter, de 200 meter en de estafette heeft vooral veel kritiek op haar eigen bond (JAAA). Volgens de sprintster plukt de JAAA de vruchten van het werk van de sporters, maar staat er niemand op die zegt dat de beschuldigingen aan het adres van de Jamaicaanse atleten leugens zijn. "Als het noodzakelijk is, dat ik mij terugtrek om bepaalde veranderingen gedaan te krijgen, dan doe ik dat. Ik geloof niet dat we het verdiend hebben dat onze goede naam wordt aangetast", aldus Fraser-Pryce.

De 26-jarige atlete werd ruim drie jaar geleden voor zes maanden geschorst nadat ze was betrapt op het gebruik van het verboden middel oxycodon, een pijnstiller die ze naar eigen zeggen had genomen na een tandheelkundige ingreep.

Geen kwade opzet

De laatste jaren werden diverse Jamaicaanse topatleten betrapt op dopinggebruik. Vooral dit jaar was het goed raak met acht positieve tests. De belangrijkste slachtoffers waren voormalig houder van het wereldrecord op de 100 meter, Asafa Powell, en Veronica Campbell-Brown, voormalig wereld- en olympisch kampioene.

Volgens Fraser-Pryce is er echter geen sprake van kwade opzet. "Er is niemand in Jamaica die doping neemt om sneller te lopen. Wat er gebeurt is dat atleten de voedingssupplementen die ze gebruiken niet goed controleren. Niemand heeft de intentie om te bedriegen."

Het grote aantal dopinggevallen was voor het internationale dopinginstituut WADA aanleiding om onderzoek te gaan doen op het Caraïbische eiland. Deze week kwamen de eerste resultaten van dat onderzoek naar buiten. Volgens Anne Shirley, de vorige voorzitter van het Jamaicaanse antidopingbureau Jadco, is er op het eiland in de periode voor de Olympische Spelen maar één onaangekondigde dopingcontrole verricht.

De Amerikaanse zusterorganisatie Usada heeft nu de helpende hand toegestoken. Volgens het hoofd, Travis Tygart, verdienen de Jamaicaanse atleten een betere behandeling en daarom gaan de Amerikanen het Jadco helpen in hun strijd tegen de doping. Tygart verwierf vooral bekendheid met zijn strijd tegen Lance Armstrong. De vroegere wielrenner bekende eerder dit jaar regelmatig doping te hebben gebruikt en raakte daardoor al zijn overwinningen sinds 1999 kwijt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl