NOS NieuwsAangepast

Protest Democraten tegen Obama

Opvallend veel Democraten hebben in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden meegestemd met een Republikeins wetsvoorstel voor een aanpassing van de nieuwe zorgwet Obamacare.

Bijna twintig procent van de Democraten stemde voor het Republikeinse plan. De zet van de Democraten wordt vooral gezien als een proteststem tegen het beleid van president Obama. Zij ergeren zich aan de moeizame invoering van het nieuwe zorgsysteem en vrezen dat ze daarop worden afgerekend bij de verkiezingen van volgend jaar.

Obama kwam de afgelopen weken onder vuur te liggen, omdat miljoenen Amerikanen hun ziektekostenverzekering dreigden kwijt te raken. Hun huidige polis voldoet niet aan de strenge voorwaarden van de nieuwe zorgwet. Na een storm van kritiek beloofde Obama dat hij de zorgwet aanpast, zodat mensen hun zorgverzekering kunnen houden.

Het voorstel waar het Huis van Afgevaardigden nu over heeft gestemd, zou het mogelijk maken om toch verzekeringen te verkopen die niet voldoen aan de eisen van de nieuwe wet. In het Republikeinse voorstel wordt echter veel te weinig zorg vergoed door de verzekeraars, vindt Obama.

Het Witte Huis heeft al aangekondigd dat de president zijn veto zal uitspreken als het voorstel ook een meerderheid krijgt in de Senaat. Dat lijkt overigens onwaarschijnlijk. De zorgwet is het belangrijkste binnenlandse succes van Obama´s presidentschap.

De website waar Amerikanen een ziektekostenverzekering kunnen aanvragen kampt sinds de lancering begin oktober met technische problemen. Door overbelasting van de servers kunnen veel mensen geen verzekering aanvragen. De regering hoopt dat de problemen dit weekend worden verholpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl