NOS NieuwsAangepast

Declaraties Helmond rechtmatig

De taxiritten die de Helmondse wethouder Tielemans declareerde waren niet onrechtmatig. Dat concludeert een accountant die onderzoek deed naar de declaraties van het Helmondse college van burgemeester en wethouders.

Peter Tielemans, van de lokale partij SDOH, stapte in juni op na berichtgeving over de 186 taxiritten die hij de afgelopen jaren declareerde. Veel van die ritjes waren vanuit zijn stamkroeg en het centrum van de stad. Na het aftreden van Tielemans viel het Helmondse college.

Volgens de onderzoekers is het grootste deel van de uitgaven rechtmatig geweest. Het onderzoek betrof in totaal 142.986 euro aan persoonlijke uitgaven. 650 euro daarvan was volgens rapport niet rechtmatig.

Vrijwillig terugbetalen

Van bijna 2.500 euro kon de rechtmatigheid niet worden vastgesteld. Het grootste deel daarvan, bijna 1.900 euro, werd gedeclareerd door wethouder Tielemans voor taxiritten.

De onderzoekscommissie zegt dat niet bewezen is dat de uitgaven onrechtmatig waren. Toch vindt de commissie dat de wethouder het bedrag vrijwillig moet terugbetalen. Gezien de hoeveelheid ritten en de dagen en tijdstippen waarop ze plaatsvonden betwijfelt de commissie of de wethouder zich gehouden heeft aan de "beoogde soberheid".

Maandag bespreekt de gemeenteraad het onderzoek, dat 95.000 euro kostte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl