NOS NieuwsAangepast

Syrische wapens niet naar Albanië

Albanië zal geen chemische wapens uit Syrië ontmantelen. Premier Edi Rama had over deze mogelijkheid gesproken met de Verenigde Staten, maar ziet er na hevige protesten onder de bevolking van af.

Volgens een internationaal akkoord moeten de chemische wapens van het Syrische regime volgend jaar worden vernietigd. De VS had Albanië gevraagd om die ontmanteling op zich te nemen. Het land heeft behoorlijk wat expertise op dat terrein. Het vernietigde zijn eigen chemische wapens uit de Koude Oorlog, en bovendien heeft het de afgelopen jaren allerhande afval uit andere landen verwerkt.

Vuilnisbelt

Het voorstel leidde tot flinke protesten in het hele land. Demonstranten zijn bezorgd om de gevaren vrezen dat de afvalindustrie nieuw leven ingeblazen zou worden. Rama wil het land in een vuilnisbelt veranderen, betoogden ze.

Rama is nu gezwicht voor hun druk. Direct na de aankondig gingen in de hoofdstad Tirana een paar duizend mensen de straat op om de overwinning te vieren. Het is nog niet duidelijk waar de Syrische wapens nu heen kunnen worden gebracht.

Arsenaal ontmantelen

De weigering van Albanië is klap voor de afwikkeling van de internationale inspanningen om het Syrische arsenaal te ontmantelen.

Vandaag zei de Organisatie voor het Verbod van Chemische Wapens (OPCW) dat ze er vertrouwen in heeft dat de chemische wapens van Syrië voor eind juni volgend jaar het land zijn uitgebracht en vernietigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl