NOS SportAangepast

Carlsen op voorsprong in tweekamp

Magnus Carlsen heeft in de WK-match met titelverdediger Visnawathan Anand de eerste klap uitgedeeld. De Noor won, na vier remises, met de witte stukken de vijfde partij. Na 58 zetten moest de Indiër erkennen dat hij de promotie van één van de pionnen van zijn tegenstander niet meer kon voorkomen en schudde hij de Noor de hand.

Carlsen opende met c4, en bracht, nadat hij een aantal gebaande paden (het semi-Slavisch, Noteboom- en Marshall-aanval) links had laten liggen, met 6.Pc3 een interessante stelling op het bord. In de op het Nimzo-Indisch lijkende stelling stond zijn zwarte loper met uitgeruilde centrumpionnen ijzersterk.

bewegingsvrijheid

Anand slaagde er in het loperpaar te nemen en een witte pion te isoleren, maar de uitdager had ondertussen (zeker na het onnauwkeurige 13...Lc7) de structuur behendig in zijn voordeel omgebogen. Beide spelers hadden een paar zwakke pionnen, maar die van de uitdager genoten meer bewegingsvrijheid.

a- en h-pion

Toch leek Anand de eventuele lekjes lange tijd te kunnen voorkomen en stand te gaan houden. Toen hij zijn a-pion met 45...Tc1+ weggaf, was er echter geen houden meer aan. In het toren-eindspel had de Noor met een a- en een h-pion een ideale positie. Nadat Carlsen met een tweede pion was gaan lopen, berustte Anand in zijn nederlaag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl