NOS NieuwsAangepast

PvdA: Merkies overtrad regels

PvdA-Europarlementariër Judith Merkies heeft haar partij gevraagd of ze haar volledige dagvergoeding voor andere doeleinden mocht gebruiken en betaalde het geld pas onder grote druk terug. Dat zei de advocaat van de PvdA tijdens een kort geding.

Merkies spande een kort geding aan tegen de partij omdat haar integriteit in twijfel is getrokken. Aanleiding is een geschil over de dagvergoeding van 304 euro per dag die Europarlementariërs ontvangen voor het bijwonen van vergaderingen.

Binnen de PvdA geldt de afspraak dat Europarlementariërs die in Brussel of Straatsburg wonen tweederde van die vergoeding terugstorten. Merkies, die in Brussel woont, deed dat niet meteen. Afgelopen zomer stortte zij het hele bedrag over de afgelopen vier jaar ineens.

Volgens Merkies werd haar integriteit publiekelijk en onterecht in twijfel getrokken. Ze wil dat haar naam wordt gezuiverd.

Tijdens het kort geding stonden de kampen lijnrecht tegenover elkaar. De advocaat van Merkies zei dat de PvdA de politica van het politieke toneel wilde laten verdwijnen en dat daarbij kennelijk alle middelen geoorloofd waren.

Volgens deze advocaat stelde de PvdA vast dat Merkies de ontvangen vergoeding volgens de regels had terugbetaald, maar bleef de partij haar verwijten maken. De partij zou haar politiek gechanteerd hebben en uit zijn geweest op beschadiging.

De advocaat van de PvdA stelde dat de politica het terugbetalen steeds uitstelde en dat ze vroeg het hele bedrag te mogen houden. Daarbij kwam ze steeds met nieuwe smoesjes. Zo wilde ze, volgens de advocaat, het geld gebruiken om een medewerker aan te nemen en zei ze op een ander moment dat ze er een huis in Nederland van wilde huren.

Pas onder grote druk van het partijbestuur betaalde ze het bedrag terug, zei de advocaat in de rechtbank. Ook bemoeilijkte ze de controle.

Op verzoek van de rechter gaan Merkies en de PvdA nog eens met elkaar praten. Ze hebben tot dinsdag de tijd om het eens te worden over de feiten. Als dat niet lukt, zal de rechter over twee weken een uitspraak doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl