NOS NieuwsAangepast

Meer hypotheekaanvragen banken

Alle Nederlandse banken zien dat de huizenmarkt aantrekt. Het aantal hypotheekaanvragen stijgt de afgelopen tijd weer.

De financieel topman van ABN Amro zei vanmorgen in het Radio 1 Journaal dat het aantal hypotheekoffertes bij zijn bank in de eerste weken van het lopende kwartaal met 50 procent is gegroeid ten opzichte van de eerste helft van dit jaar.

ING herkent dit beeld. "De huizenmarkt is de afgelopen zes tot zeven weken gegroeid met ongeveer 20 procent", zegt een woordvoerder. "Dit positieve sentiment zagen wij de afgelopen weken ook vertaald in het aantal aanvragen."

De snelle stijging is voor een deel te verklaren doordat het aantal hypotheekaanvragen hiervoor zeer laag was. Zo verstrekte ABN Amro in de eerste zes maanden van dit jaar voor gemiddeld 100 miljoen euro per week aan hypotheekoffertes. Nu ligt dat bedrag rond de 160 miljoen euro per week.

Stabilisatie|

De Rabobank ziet het aantal hypotheekaanvragen nog niet significant toenemen. maar zegt wel dat de woningmarkt stabiliseert. In het vierde kwartaal van 2013 zal het aantal verkochte woningen toenemen, voorspelt de bank in het kwartaalbericht Woningmarkt. Daarbij stijgt de gemiddelde huizenprijs voor het eerst sinds 2010.

Volgens hoofdonderzoeker Hans Stegeman van de Rabobank profiteert de markt van de betaalbaarheid van huizen en van de helderheid over het nieuwe beleid. "Dit heeft onder meer geleid tot een toenemend vertrouwen, dat zich vanaf het vierde kwartaal zal vertalen in meer verkochte huizen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl