NOS NieuwsAangepast

Nachttrein Utrecht-Amersfoort

Vanaf volgende maand rijdt er tijdens het weekeinde een nachttrein tussen Utrecht en Amersfoort.

Volgens NS was er duidelijk behoefte aan uitbreiding van de verbinding voor het uitgaanspubliek. "Wij krijgen een aantal verzoeken per jaar om een nachttrein op te zetten", zegt een woordvoerder. "Dan kijken we hoe groot de behoefte is en of het rendabel kan zijn. Bij Utrecht-Amersfoort is dat het geval."

Nieuwe dienstregeling

De nieuwe trein gaat rijden in de nachten van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag. De eerste nachttrein rijdt 14 december.

De nachtverbinding maakt deel uit van de nieuwe dienstregeling die officieel 15 december ingaat. Volgens de NS gaat het om kleine wijzigingen.

Zo gaan er het komend jaar meer Sprinters rijden tussen Leeuwarden en Meppel en ook tussen Utrecht Centraal en Geldermalsen.

Ongeluk

ProRail waarschuwt alvast voor extra hinder door werkzaamheden. De veiligheidsregels rond werken aan het spoor zijn aangescherpt naar aanleiding van het ongeluk vorig jaar in Amsterdam.

125 mensen raakten gewond toen twee treinen op elkaar botsten bij Amsterdam Westerpark. Vanwege werkzaamheden moesten treinen in beide richtingen over een spoor. Een machinist negeerde een rood sein waardoor twee treinen die in tegengestelde richting reden op hetzelfde spoor terechtkwamen.

Pendeltreinen

De aangescherpte veiligheidsregels betekenen dat tijdens werkzaamheden aan een baanvak met maar twee sporen, beide sporen dicht moeten.

Het gevolg is dat verschillende nachttreinen het komend jaar vervallen. Op de lijn Schiphol-Amsterdam ligt het net het hele jaar drie nachten per week stil. Op de lijn Rotterdam-Den Haag twee nachten per week.

De NS zet in die nachten bussen in en laat extra pendeltreinen rijden. Ook worden andere nachttreinen omgeleid, als dat mogelijk is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl