NOS NieuwsAangepast

11 procent meer winst voor ABN

ABN Amro heeft in het derde kwartaal de winst zien stijgen met 11 procent naar 390 miljoen euro. In de winst zit een eenmalige meevaller van 101 miljoen euro. Die hangt samen met het vrijvallen van voorzieningen die ABN Amro had getroffen voor kredietverliezen in Griekenland. De bank verkocht in de afgelopen periode zijn laatste restje Griekse leningen.

De bank heeft in het derde kwartaal ook minder geld opzij gezet als voorziening voor oninbare kredieten bij het bedrijfsleven. Toch verwacht de bank dat in het vierde kwartaal weer meer geld nodig is voor kredietverliezen. De bank heeft dit jaar al voor 1,11 miljard euro in de stroppenpot gestoken om tegenvallers bij mkb-leningen, hypotheken en consumentenkredieten op te vangen. Ook de jaarlijkse heffing van de bankbelasting zal in het laatste kwartaal de resultaten drukken.

Zeer terughoudend

Toch is bestuursvoorzitter Zalm tevreden. "Een bevredigend resultaat gezien de moeilijkheden waarmee de Nederlandse economie te kampen heeft." Volgens Zalm lijken een aantal economische indicatoren erop te wijzen dat de crisis over zijn hoogtepunt heen is maar "wij blijven zeer terughoudend." De Nederlandse economie heeft last van het gedaalde inkomen van consumenten en van de stijgende werkloosheid.

De bank ziet verbeteringen op de woningmarkt. Het aantal hypotheekaanvragen en het aantal verkooptransacties is gestegen, hoewel de totale woninghypotheekportefeuille terugliep naar 152 miljard euro. Dat is een daling met 1,9 miljard euro.

Hypotheken

Het aantal vervroegde aflossingen bleef op een hoog peil doordat consumenten hun hypotheekschuld willen terugdringen en de rente op spaargeld laag is.

De betalingsachterstand op hypotheken van drie maanden of meer steeg met 100 miljoen van 3,6 miljard eind 2012 naar 3,7 miljard euro eind september dit jaar. In het derde kwartaal was de toename 370 miljoen euro, na een daling in het tweede kwartaal. Mensen gebruikten toen onder meer hun vakantiegeld om de achterstand in de hypotheekaflossing weg te werken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl