NOS NieuwsAangepast

Rutte twee dagen in China

Premier Rutte is samen met minister Ploumen en een delegatie van het bedrijfsleven op handelsmissie in China. De Nederlanders hebben vandaag en morgen genoeg te bespreken, naast de tripjes naar de Verboden Stad en het opvallende gebouw van de Chinese staatstelevisie dat door Rem Koolhaas is ontworpen.

Mensenrechten, traditioneel ook een belangrijk punt voor Nederlandse politici, staan ook op de agenda. Afgesproken is dat de Nederlandse mensenrechtenambassadeur volgende maand naar China gaat voor gesprekken.

Samenwerking

China is vooral geïnteresseerd in het versterken van de samenwerking bij high-tech, agri-business en financiële instellingen. Het land wil niet langer de werkplaats van de wereld zijn waar tegen lage lonen apparaten en elektronica voor het rijke westen in elkaar worden gezet, maar een land met hoogwaardige industriële productie. Daarom reizen er aardig wat CEO's van grote Nederlandse bedrijven mee.

De Nederlandse bedrijven die in China zitten, zijn voor het overgrote deel actief in alles wat met landbouw en voedselproductie te maken heeft. Op de lijst van buitenlandse investeerders staat Nederland op de achtste plaats, met zo'n 12 miljard euro (in 2012).

Toch vinden veel bedrijven het lastig om in China te opereren. Ze klagen over bureaucratie, corruptie en onduidelijke regels en vergunningen. Genoeg onderwerpen voor premier Rutte om te bespreken.

Bescheiden investeringen

Hoewel vaak de indruk bestaat dat Chinese bedrijven van alles en nog wat opkopen in de rest van de wereld, zijn de investeringen hier zeer bescheiden. Chinezen (vooral uit Hongkong) staken vorig jaar zo'n 2,5 miljard euro in Nederland. Daarmee is Nederland in de EU de tweede bestemming van Chinees geld.

Voor een belangrijk deel wordt er geïnvesteerd in bedrijven die te maken hebben met de Rotterdamse haven. Er zijn zo'n 350 Chinese bedrijven actief in Nederland.

Export

Sinds 2009 is China de grootste exporteur van de wereld. Binnen de EU heeft Duitsland het grootste aandeel (29%) en komt Nederland als doorvoerland op de tweede plaats (15%).

Ongeveer 3500 Nederlandse bedrijven exporteren naar China, vooral producten uit de landbouw en chemie, maar ook machines en materiaal voor hergebruik. Daarnaast exporteert Nederland ook steeds meer diensten op het gebied van financiën, cultuur en recreatie.

De Chinezen exporteren op hun beurt vooral computers, elektronica, kleding, meubels, speelgoed en smartphones naar Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl