NOS NieuwsAangepast

Kosten pgb in 2012 niet gestegen

De kosten van het persoonsgebonden budget (pgb) voor de langdurige zorg zijn in 2012 niet gestegen. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau in een rapport.

Over de periode 2009 - 2011 stegen de kosten met 9% per jaar. In 2011 kwam het totaal op 2,7 miljard euro. In 2012 waren er weliswaar minder pgb-aanvragen, maar de kosten per cliënt waren gemiddeld hoger. Dat maakt dat de totale kosten in 2012 niet verder stegen.

Het betreft hier alleen de pgb's die vallen onder de AWBZ. Met een pgb kunnen mensen die recht hebben op langdurige zorg, deze zorg zelf regelen.

Intramurale pgb's

Op 1 januari 2012 zijn bezuinigingen van kracht geworden op het persoonsgebonden budget. Vanaf dat moment kwamen alleen mensen met een indicatie 'verblijf' nog in aanmerking voor een nieuw pgb. Dat zijn mensen die zo veel zorg nodig hebben, dat ze anders in een instelling zouden moeten wonen.

"De snelle toename van intramurale pgb's (verzorging in een instelling) vind ik het meest opvallend", zegt Ab van der Torre, een van de auteurs van het rapport. De aanname van het ministerie van VWS was dat dit aantal aanvragen in 2012 rond de 2000 zou liggen. Het bleken ruim 4800 aanvragen te zijn.

Upcoden

Als een van de mogelijke verklaringen voor de stijging noemt Van der Torre het zogenoemde upcoden. Mensen die volgens de richtlijnen niet aanmerking komen voor een pgb, proberen daar dan via een zwaardere indicatie toch voor in aanmerking te komen. Van Rijn kondigde afgelopen zomer een "intensievere bestrijding van fraude met pgb's" aan.

Een deel van de geplande bezuinigingen is stapsgewijs teruggedraaid. Zo liet staatssecretaris Van Rijn in juli weten dat de bezuiniging voor bestaande cliënten die minder dan 10 uur per week begeleiding krijgen, in 2014 niet door gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl