NOS NieuwsAangepast

NL wilde info 46 Google-klanten

Door NOS-internet-expert Rachid Finge

Nederland heeft in de eerste helft van dit jaar naar de privégegevens van 46 klanten van Google gevraagd. In zo'n dertig gevallen heeft het bedrijf daadwerkelijk gegevens overhandigd. Dat heeft Google vandaag bekendgemaakt in zijn transparantierapport. Daarin wordt verslag gedaan van het aantal verzoeken dat overheden doen om privé-gegevens te verkrijgen.

Voorbeelden van privégegevens zijn zoekopdrachten, verzonden en ontvangen e-mails, adreslijsten en documenten. Gebruikers van bijvoorbeeld Gmail en Android hebben vaak veel van zulke gegevens bij Google ondergebracht.

Ingewilligd

Overheden kloppen steeds vaker bij Google aan voor privégegevens van klanten. Volgens het bedrijf is het aantal verzoeken sinds 2010 meer dan verdubbeld.

Wereldwijd kreeg Google tenminste 26.000 verzoeken van overheden en inlichtingendiensten. 65 procent van de verzoeken werden ingewilligd. Veruit de meeste verzoeken waren afkomstig van de Verenigde Staten.

Interesse

Google benadrukt dat die cijfers onvolledig zijn, omdat bedrijven niet mogen schrijven over Amerikaanse verzoeken voor gegevens van buitenlandse gebruikers. Sterker nog: ze mogen het bestaan van die verzoeken niet eens erkennen. Google en een aantal andere tech-giganten, zoals Microsoft en Facebook, willen meer vrijheid en gaan daarom een rechtszaak starten.

Begin deze maand maakte Apple bekend dat overheden in de eerste helft van het jaar vier keer interesse hadden in gegevens van Nederlandse Apple-gebruikers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl