NOS NieuwsAangepast

Landelijke politiek blij met uitslag

Landelijke politici reageren over het algemeen positief op de uitslagen van de tussentijdse gemeenteraadsverkiezingen. De politieke leiders van het PvdA, CDA, D66, SP en GroenLinks hebben laten weten blij te zijn met hun winst. Verliezer VVD ziet de uitslag als een "extra stimulans" voor de partij om "hard door te werken".

De PvdA deed het goed in Friesland en werd de grootste partij in Heerenveen en Leeuwarden. Het CDA won de verkiezingen in Alphen. PvdA-leider Samsom spreekt van een "mooie avond".

Volgens Samsom is het moeilijk om de uitslag landelijk te vertalen. "Maar het zegt in ieder geval dat we het goed doen in Friesland." Samsom feliciteert D66 met de zetelwinst en noemt het "jammer" dat de VVD verlies heeft geleden.

'Klappen voor VVD'

SP-leider Emiel Roemer verklaart de winst van de PvdA deels ook door het ontbreken van zijn eigen partij in Friesland. "Doordat wij niet meededen ontbrak de concurrentie; volgende keer moeten we zorgen dat we er in Friesland wel bij zijn", aldus Roemer.

De SP leider is verheugd over de winst van de SP in Alphen aan de Rijn, en signaleert dat de VVD klappen heeft gekregen.

Het CDA won flink in Alphen aan de Rijn. CDA-leider Buma spreekt van "een heel belangrijk moment" voor het CDA. Alle vier de gemeenten waar gestemd kon worden krijgen volgens Buma "een sterk CDA-geluid". " Dat is belangrijk voor het CDA en belangrijk voor die gemeenten", aldus Buma.

Prachtig

Ook D66-leider Pechtold is blij met het verkiezingsresultaat. "Grote winst in Leeuwarden is prachtig", twittert hij. "Nu op naar 19 maart". En een tevreden partijleider Van Ojik denkt dat de uitslag "duidelijk laat zien dat GroenLinks de weg omhoog heeft gevonden."

De VVD noemt de uitslag een "extra stimulans" om de komende jaren hard te werken. "We hebben wat in moeten leveren", aldus campagneleider en VVD-Kamerlid Dijkhoff. "Maar veel kiezers hebben het harde werken van de VVD'ers herkend en hun vertrouwen opnieuw aan de VVD gegeven."

De PVV en 50Plus deden in de vier gemeenten niet mee aan de verkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl