NOS NieuwsAangepast

PvdA wint in Friesland

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Friesland heeft de PvdA zowel in Leeuwarden als Heerenveen gewonnen.

In Heerenveen bleef de PvdA met acht zetels gelijk en daarmee de grootste partij, in Leeuwarden won de PvdA een zetel en ging van elf naar twaalf zetels. In Alphen aan de Rijn werd het CDA de grootste partij en verloor de VVD flink. D66 doet het overal goed en behaalt vooral in Leeuwarden flinke winst.

Dat blijkt uit de eerste uitslagen van de gemeenten. Bijna 250.000 mensen uit gemeenten in Friesland maar ook Zuid-Holland mochten hun stem uitbrengen omdat hun gemeenten per 1 januari heringedeeld worden.

Heerenveen

In Heerenveen blijft de PvdA de grootste partij, met acht zetels. De nummer 2 werd een nek-aan-nekrace tussen VVD, Gemeentebelangen en het CDA. Het CDA haalde net iets meer stemmen maar alle drie de partijen krijgen vier zetels. De Friese Nationale Partij en D66 boekten allebei een zetel winst ten opzichte van 2010 en gingen van twee naar drie zetels.

Heerenveen wordt uitgebreid met een deel van buurgemeente Boarnsterhim, die wordt opgeheven en over andere gemeentes verdeeld.

Leeuwarden

In Leeuwarden is de PvdA de grootste partij met twaalf zetels. Dat waren er elf. De VVD verliest een zetel en gaat van vijf naar vier zetels. Het CDA blijft op vijf zetels. D66 boekt flinke winst en gaat van twee naar vijf zetels. GroenLinks gaat van vijf naar vier zetels.

In De Friese Meren heeft de FNP, de Friese Nationale Partij, het meeste aantal zetels weten te behalen. De partij staat na telling van 40 van de 45 stembureaus nu op negen zetels. De tweede partij is op dit moment CDA met acht zetels. PvdA heeft voorlopig vier zetels, VVD drie.

De gemeente De Friese Meren ontstaat door een fusie van de gemeenten Skarsterlân, Lemsterland en Gaasterlân-Sleat. Ook het dorp Terhorne uit Boarnsterhim komt bij de nieuwe gemeente.

De SP deed in Friesland niet mee aan de verkiezingen.

Alphen aan de Rijn

In Alphen aan de Rijn, dat wordt uitgebreid met Rijnwoude en Boskoop, is het CDA de grote winnaar, gevolgd door de partij Nieuw Elan. Het CDA haalt acht zetels, Nieuw Elan zes. De VVD heeft vijf zetels, die hadden er omgerekend acht.

Pvda en D66 halen ieder vier zetels, de SP drie en GroenLinks twee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl