NOS NieuwsAangepast

Uitstel van executie orgaandonor

De gouverneur van de Amerikaanse staat Ohio heeft de executie van een 40-jarige moordenaar uitgesteld tot 2 juli. Hij wil meer tijd om te onderzoeken of de man zijn organen kan doneren. Het besluit komt minder dan een dag voor de geplande executie.

"Ronald Phillips heeft een vreselijke misdaad begaan waarvoor hij de doodstraf zal krijgen. Maar als een ander leven gered kan worden door zijn organen, dan moeten we dat toestaan", laat de gouverneur weten.

Phillips wil zijn organen afstaan voor zijn zieke moeder en zus. De leiding van de gevangenis in Ohio waar hij vastzit, vond de risico's van de beveiliging en het transport te groot.

Geen bezwaar

Bovendien werd de actie gezien als een truc van Phillips om zijn executie uit te stellen. Hij zou pas een week voor zijn executie een aanvraag hebben ingediend omdat hij nog hoop had op uitstel. Phillips zei zelf dat het een laatste kans was om iets goeds te doen.

Philips verkrachtte en vermoordde in 1993 het 3-jarig kind van zijn toenmalige vriendin. Morgen zou het doodvonnis worden voltrokken met een injectie.

Justitie had geen bezwaar tegen orgaandonatie na de executie, maar het is niet bekend of de dodelijke injectie organen beschadigt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl