NOS NieuwsAangepast

Turkije wil Patriots langer houden

Turkije heeft de NAVO gevraagd om de Patriot-missie aan de Syrische grens met een jaar te verlengen. Syrië vormt voor Turkije een "aanhoudende, ernstige bedreiging", staat in de Turkse brief aan het bondgenootschap.

De Patriot-raketten zijn geleverd door Nederland, Duitsland en de Verenigde Staten. Ze staan op drie plaatsen langs Turks-Syrische grens, die 910 kilometer lang is.

Ballistische raketten

De twee Nederlandse luchtverdedigingssystemen staan bij de stad Adana. Sinds begin dit jaar zitten daar ongeveer 250 Nederlanders om de raketten te onderhouden en te bedienen. Ze blijven er tot februari 2014.

Turkije vroeg eind vorig jaar om de Patriots na een mortieraanval vanuit Syrië. Door die aanval kwamen in oktober 2013 vijf Turkse burgers om het leven in de grensstad Akcakale. De Patriots zijn bedoeld om aanvallen met ballistische raketten af te slaan.

Welwillend

De Patriots hebben nog niet in actie hoeven komen. Toch is duidelijk dat de dreiging vanuit Syrië nog steeds serieus is, zegt een NAVO-functionaris tegen het Franse persbureau AFP. Dat wijst erop dat de NAVO wel voor verlenging voelt.

Vorige maand bracht premier Rutte een bezoek aan de Nederlandse militairen in Turkije. Hij zei toen dat hij zich kan voorstellen dat de NAVO Nederland zal vragen de missie te verlengen. Haagse bronnen meldden vorige week dat het kabinet welwillend tegenover zo'n verzoek staat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl