NOS SportAangepast

Tyson: high bij titelgevechten

Hij stond high in de ring, probeerde dopingcontroles te omzeilen met een nep-penis en schakelde een voodoo-priesteres in om uit de cel te blijven. Bokslegende Mike Tyson doet een boekje open over zijn verleden in zijn biografie The Undisputed Truth, en die staat vol onthullingen.

De voormalig wereldkampioen zwaargewicht gaat in zijn biografie uitgebreid in op zijn jarenlange verslaving aan drugs. Zo beweert de nu 47-jarige Tyson dat hij op zijn elfde voor het eerst cocaïne probeerde en dat hij sindsdien een niet te stoppen zucht had naar drank en drugs.

"Ik was echt een coke-head", schrijft Iron Mike in het dinsdag uitgegeven boek, waarin hij onder meer terugkijkt op zijn verrassend verloren gevecht in 2004 met de Brit Danny Williams. "Kort voor die partij had ik nog drugs genomen, dus ik stond high in de ring. Vier jaar eerder nam ik wiet en coke kort voor ik de ring instapte in Glasgow tegen Lou Savarese."

Het was ook rond de eeuwwisseling dat hij op het idee kwam om dopingcontroles te omzeilen met een nep-penis. Een handlanger liep de hele dag rond met een valse penis met andermans (schone) urine. Toch werd hij betrapt, wat hij weet aan zijn trawant die te laat de geprepareerde penis aan hem doorspeelde.

Tysons biografie is doorspekt met dit soort sappige anekdotes en daarbij spaart hij zichzelf allerminst. Zo neemt hij de schuld op zich voor het relletje in een persconferentie met Lennox Lewis, waarbij hij zijn komende tegenstander in zijn been beet: "Ik was zwaar onder invloed van drugs en alcohol en ben er nog verbaasd over dat ik leef, want mijn verslaving heeft me op het randje van de dood gebracht."

Het meest controversiële moment in zijn carriére (in 1997 beet hij tijdens een wereldtitelgevecht met Evander Holyfield een stukje uit diens oor) wijt hij overigens niet aan drugs- of alcoholgebruik. "Hij deelde me voortdurend kopstoten uit, dat was ik simpelweg beu."

Tyson bekent ook dat bijgeloof een grote rol in zijn leven heeft gespeeld. Om voor een van zijn vele vergrijpen uit de bak te blijven, schakelde hij bijvoorbeeld ooit een voodoo-priesteres in, die hem opdroeg 500 dollar in een vaas te doen, erover heen te urineren en drie dagen onder zijn bed te bewaren. Het mocht niet baten.

En passant verhaalt hij over de keer dat hij een tasje met een miljoen dollar "ergens" had laten liggen. En tussen, gehavende, neus en lippen door, beschrijft hij zijn medelijden voor de vrouw, die hem aan had geklaagd, omdat ze door zijn tijger zou zijn gebeten. "Ze verloor die rechtszaak, en dat vond ik zo sneu, dat ik haar 250.000 dollar heb gegeven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl