NOS NieuwsAangepast

Utrecht: Polenaanpak werkt

Een proef in Utrecht waarbij dakloze buitenlanders worden opgevangen, is een succes. Dat schrijft het stadsbestuur in een brief aan de gemeenteraad. De overlast is sinds het begin van de proef, 1 april 2012, met 75 procent teruggedrongen.

De proef werd vooral vanwege de overlast van Polen gestart. Behalve overlast zadelden ze de nachtopvang op met een groot capaciteitsprobleem; er waren nauwelijks nog bedden voor anderen beschikbaar.

Terugkeer

De stad ging voor de proef in zee met de Poolse organisatie Barka, die met haar aanpak eerder successen boekte in Engeland. Bij Barka werken ook Poolse ex-daklozen. Er werd 800.000 euro voor uitgetrokken.

Het college van burgemeester en wethouders concludeert dat Barka tussen 1 april 2012 en 1 oktober van dit jaar 85 dakloze buitenlanders heeft begeleid bij een terugkeer naar het land van herkomst, vooral Polen. De meesten gingen terug naar familie, een deel belandde in een verslavingskliniek.

Uitgezet

Veertig mensen zijn door Barka aan werk geholpen of hebben hulp gekregen om hun werk te behouden, schrijft het college. Twaalf criminele arbeidsmigranten uit EU-landen zijn uitgezet. Verder kregen 27 daklozen met ernstige psychische problemen opvang.

Utrecht wil de proef voortzetten tot 1 juni volgend jaar. De gemeenteraad besluit daar volgende maand over.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl