NOS NieuwsAangepast

Hennis: wervingsstop was fout

Minister Hennis-Plasschaert vindt het achteraf "een foutje" dat Defensie enige tijd geleden is gestopt met het werven van nieuw personeel. Na de bezuinigingen onder het vorige kabinet werden de wervingscampagnes beëindigd. Inmiddels wordt ondanks de ontslagen weer personeel aangetrokken.

In het NOS Radio1 Journaal benadrukte Hennis dat Defensie altijd behoefte heeft aan nieuw personeel; ze zei dat mensen massaal op wervingsdagen afkomen.

Begrotingsafspraken

Hennis noemde verder de begrotingsafspraken van vorige maand met de oppositie een keerpunt voor Defensie. Toen werd afgesproken dat er iets minder wordt bezuinigd dan eerder werd aangekondigd. Volgens Hennis heeft het departement daardoor iets meer lucht gekregen, zonder dat daarmee de pijn voor Defensie is opgelost.

Defensie heeft te maken met grote bezuinigingen. Het grootste deel, 1 miljard euro, was al afgesproken in de vorige kabinetsperiode. Daar kwam bij dat het departement ook zijn aandeel moest leveren in de algemene bezuinigingen bij de overheid en verder waren er ook interne financiële problemen bij het departement.

Dienstplicht

Hennis zei dat de bezuinigingen een grote impact hebben op de organisatie en dat "we op het randje zitten", maar dat Nederland nog steeds beschikt over een hoogwaardige krijgsmacht. Volgens haar zijn nu rust, stabiliteit en duidelijkheid nodig.

Hennis zei in het NOS Radio1 Journaal ook dat de dienstplicht niet wordt afgeschaft. Sinds 1997 is de plicht opgeschort en daar wil de minister het bij laten. Ze wees erop dat er nog steeds veel dreigingen zijn. "Het is te makkelijk om de dienstplicht helemaal te laten vervallen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl