NOS NieuwsAangepast

Weinig vertrouwen in Tuchtcollege

Patiënten hebben weinig vertrouwen in het Medisch Tuchtcollege. Dat is een van de conclusies uit een evaluatierapport dat is opgesteld in opdracht van minister Schippers van Volksgezondheid.

Het rapport van de commissie wordt deze week naar de Tweede Kamer gestuurd. De resultaten werden vanavond in het programma Nieuwsuur gemeld.

Belangrijke taak

Uit het rapport blijkt dat 41 procent van de patiënten vindt dat het Tuchtcollege de zorgverleners de hand boven het hoofd houdt. Gemiddeld wordt maar 14 procent van de klachten gegrond verklaard.

Ook de zorgverleners zelf hebben weinig vertrouwen in het college. Zij verwijzen patiënten zelden of nooit door naar het Tuchtcollege.

Volgens hoogleraar gezondheidsrecht Hubben, lid van de commissie, komen er nu te veel zaken bij het Tuchtcollege terecht die er niet thuishoren. Vaak gaat het over problemen in de communicatie tussen arts en patiënt die eigenlijk bij een klachtencommissie thuishoren.

Meteen schorsen

In de toekomst moeten er veel vaker zwaardere zaken aan het Tuchtcollege worden voorgelegd, zegt Wubben. Daarbij is het van belang dat de Inspectie van de Volksgezondheid meer klachten indient. Tot nu toe draagt de inspectie maar een paar zaken per jaar aan. In sommige gevallen zou een klager financiële ondersteuning moeten krijgen om een zaak te kunnen beginnen.

Ook zou het Tuchtcollege de bevoegdheid moeten krijgen om een arts meteen te schorsen, zelfs al is dat bij het begin van een zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl