NOS NieuwsAangepast

Saudi's in VN-Mensenrechtenraad

China, Rusland en Saudi-Arabië zijn voor drie jaar gekozen in de VN-Mensenrechtenraad, ondanks protest van mensenrechtenorganisaties. Ook Cuba, Algerije, Vietnam en Namibië maken deel uit van de 47 leden tellende raad.

Iran en Syrië wilden zich eveneens kandidaat stellen. Zij trokken zich terug na kritiek op hun eigen mensenrechtenbeleid.

Toezicht

De raad zetelt in Genève en houdt toezicht op de naleving van de mensenrechten die zijn vastgelegd in verdragen en handvesten.

Mensenrechtenorganisaties wijzen op schendingen in de nieuwe lidstaten zelf. Tijdens de stemming in New York werd buiten het VN-gebouw gedemonstreerd tegen onderdrukking in Tibet door China.

Genoeg te doen

"Met landen als China, Rusland, Saudi-Arabië en Cuba hebben mensenrechtenorganisaties ook volgend jaar genoeg te doen", zegt Human Rights Watch in een reactie.

Onlangs kreeg ook Nederland met de raad te maken. Voorzitter Sheperd van een commissie die de raad advies geeft, uitte kritiek op Zwarte Piet. Volgens Shepherd is Zwarte Piet een uiting van racisme en kan het Sinterklaasfeest beter verdwijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl