NOS NieuwsAangepast

Waarom ontving Wilders Le Pen?

Wat zijn de achtergronden bij dit bezoek?

Wie is Marine le Pen?

Marine Le Pen is de leider van de Franse politieke partij Front National. De partij bezet door de werking van het kiesstelsel maar 2 van de 557 zetels in het Franse parlement. Toch weet Front National altijd veel stemmen te trekken. Marine Le Pen nam in 2011 het stokje over van haar vader Jean-Marie, die de partij leidde sinds de oprichting in 1972. Het Front National heeft drie zetels in het Europees Parlement, waarvan één bekleed wordt door Jean-Marie Le Pen.

Waarom heeft Wilders Le Pen uitgenodigd?

Wilders wil graag met het Front National samenwerken om meer invloed te krijgen in het Europees parlement. De PVV is op dit moment niet aangesloten bij een Europese fractie. Wilders wil in principe samenwerken "met alle eurokritische partijen en partijen die kritisch zijn over immigratie en de rampen die links over ons heeft uitgestort".

Hebben Wilders en Le Pen dezelfde mening?

Als het gaat om Europese politiek, de euro en immigratie zijn er grote overeenkomsten. Toch zijn er ook verschillen. Le Pen heeft ook kritiek op de islam, maar ze is niet voor een bouwverbod van nieuwe moskeeën en een immigratieverbod uit islamitische landen. Aan de andere kant staat Le Pen negatief tegenover het homohuwelijk, terwijl Wilders vóór is.

Waarom is het bezoek omstreden?

Het Front National stond bekend als een extreemrechtse partij. Dit kwam door de opvattingen en uitspraken van Jean-Marie Le Pen, die vaak als antisemitisch en xenofobisch werden gezien. Voor zijn uitspraken is vader Le Pen meermaals veroordeeld. Sinds de start van haar leiderschap heeft Marine Le Pen afstand genomen van haar vader. Daardoor spreekt ze een breder publiek aan. Bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar boekte de partij het beste resultaat ooit.

Met welke partijen uit welke landen wil PVV-leider Wilders samenwerken?

Hij noemt dus Front National uit Frankrijk, de Zweedse Democraten, Vlaams Belang, de Oostenrijkse FPÖ en Lega Nord uit Italië. Ook de Ware Finnen zijn een optie. Wilders vindt de British National Party te extreem. Terwijl de Britse UKIP, the UK Independence Party, Wilders weer te extreem vindt. Ook de Hongaarse partij Jobbik is te extreem voor Wilders. De Deense Volkspartij heeft op 14 november gezegd niet met de alliantie te willen meedoen omdat Front National "zijn wortels in anti-semitisme heeft".

Waarom wil hij met verschillende partijen samenwerken?

Als partijen uit verschillende landen met ongeveer dezelfde standpunten samen een fractie vormen in het Europees Parlement, heeft dat verschillende voordelen. Ze krijgen geld voor een secretariaat en andere ondersteuning, ze mogen voorstellen doen om het beleid te veranderen, ze krijgen meer spreektijd tijdens debatten en ze hebben meer invloed op de onderwerpen die besproken worden. Het is geen vereiste om als fractie hetzelfde te stemmen. Elke partij of elke europarlementariër bepaalt zijn eigen stemgedrag.

Willen deze partijen wel met elkaar samenwerken?

Een deel van de rechtse en populistische partijen heeft in 2007 geprobeerd een fractie te vormen in het Europees Parlement. Die heette Identiteit, Traditie en Soevereiniteit. Front National, Vlaams Belang, FPÖ, Ataka uit Bulgarije, een Roemeense partij en een samenwerkingsverband van Italiaanse Partijen deden mee. Die laatsten werden vertegenwoordigd door Alessandra Mussolini, de kleindochter van de dictator. Zij maakte een opmerking over Roemenen die haar Roemeense fractiegenoten niet konden waarderen. De inhoudelijke verschillen tussen de partijen waren toen ook al groot. Het gaat ook vaak om relatief jonge partijen met een korte (interne) democratische geschiedenis.

Wanneer kunnen partijen uit verschillende landen één fractie vormen in het Europees Parlement?

Willen partijen samen één fractie vormen, dan moeten zij in totaal minimaal 25 Europarlementariërs hebben. In die nieuw te vormen fractie moet minstens een kwart van de lidstaten vertegenwoordigd zijn. De EU heeft nu 28 lidstaten, dus aan die fractie moeten politieke partijen uit zeven landen meedoen. Alle grote politieke stromingen (christen-democraten, socialisten, liberalen, groenen, etc.) hebben hun eigen fractie, behalve de rechts-populisten.

Zouden de rechts populistische partijen een fractie mogen vormen?

De uitslag van de verkiezingen in mei 2014 zijn uiteraard niet te voorspellen en worden ook (nog) niet op internationaal niveau gepeild. Dus het enige uitgangspunt is de verkiezingsuitslag van 2009. Een rekenvoorbeeld: een fractie van Front National (3), FPÖ (2), Lega Nord (9), Vlaams Belang (2), Deense Volkspartij (1), PVV (5) en bijvoorbeeld de Ware Finnen (1), voldoet aan de 7 landen-eis en heeft al 23 van de vereiste 25 zetels. Ter vergelijking: de christendemocraten van de Europese Volkspartij hebben samen 275 zetels, de sociaaldemocraten hebben er 184.

Welke Nederlandse partijen zitten nu in het Europees Parlement?

Alle partijen die ook in de Tweede Kamer zitten zijn vertegenwoordigd in het Europees Parlement. Behalve de Partij voor de Dieren en 50Plus, die laatste partij bestond niet of nauwelijks bij de laatste Europese Verkiezingen in 2009. Alle partijen zijn aangesloten bij een Europese fractie, behalve de PVV. De zetelverdeling lijkt helemaal niet op die in de Tweede Kamer.

Hoe zijn de 26 Nederlandse zetels verdeeld?

PVV: vier leden. (Het waren er vijf, maar Daniël van der Stoep stapte uit de PVV. Hij is nog wel Europarlementariër.) Zij behoren tot de niet-fractiegebonden leden.

CDA: vijf leden, zij zitten in de fractie Europese Volkspartij.

VVD: drie leden, zij zitten in de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa. De Belg Guy Verhofstadt is voorzitter van deze fractie.

D66: drie leden, ze zitten in dezelfde fractie als de VVD'ers.

PvdA: drie leden, ze zitten in de Alliantie van Socialisten en Democraten.

GroenLinks: drie leden, zij maken deel uit van de Groenen/Europese Vrije Alliantie.

SP: een lid. (Het waren er twee. maar Kartika Liotard stapte uit de SP. Zij is nog wel Europarlementariër.)

ChristenUnie: een lid, maakt deel uit van de fractie Europese Conservatieven en Hervormers.

SGP: een lid, hij zit in de fractie Europa van Vrijheid en Democratie.

Wanneer zijn de eerstvolgende Europese verkiezingen?

Van 22 tot en met 25 mei 2014 zijn er verkiezingen in alle 28 lidstaten. De Europese bevolking kiest in totaal 750 Europarlementariërs (nu zijn het er 766). Op hoeveel zetels een land recht heeft, hangt af van het aantal inwoners, met een minimum van 6 en een maximum van 96 zetels. Zo heeft Malta met ruim 400.000 inwoners 6 zetels, en Duitsland met ruim 80.000.000 heeft recht op 96.

Nederland heeft met bijna 17 miljoen inwoners 26 zetels. Die 26 zetels worden tijdens de Europese verkiezingen dus verdeeld over de Nederlandse politieke partijen die meedoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl