Tegenprestatie bij bijstand
Gemeenten worden voortaan verplicht om een tegenprestatie te vragen aan mensen in de bijstand. Dat voornemen stond al in het regeerakkoord en staatssecretaris Klijnsma heeft het wetsvoorstel daarover nu naar de Tweede Kamer gestuurd. Van de verplichting zijn alleen mensen uitgezonderd die echt niet in staat zijn om iets te doen.
Er zijn nu ook al veel gemeenten die een tegenprestatie vragen, maar ze doen dat niet allemaal en ze stellen ook verschillende voorwaarden. Klijnsma wil daar nu meer lijn in brengen. Ze benadrukt dat van mensen in de bijstand een maatschappelijk nuttige bijdrage mag worden verwacht en dat dat ook hun kans op een baan vergroot. "Er mag best een stok achter de deur."
Voorkeur
De staatssecretaris zegt verder dat mensen in de bijstand bij de gemeente een voorkeur mogen uitspreken voor een bepaald type werk, bijvoorbeeld koffie schenken in een verzorgingshuis of iemands tuin bijhouden. Ze mogen ook aangeven of ze het liefst buiten werken of binnen. Klijnsma vindt het belangrijk dat de gemeenten rekening houden met de kwaliteiten van de betrokkenen.
Het is de bedoeling dat de nieuwe regels 1 juli volgend jaar ingaan. De FNV zei eerder bang te zijn dat door de verplichte tegenprestatie mensen in de bijstand gewone banen innemen. Klijnsma deelt die vrees niet.